Aquest bloc és un espai per compartir tot tipus de treballs realitzat per l'alumnat de física i química durant el curs 2010-11 i 2011-12. Però aquest és un espai més ampli on també tenen cabuda notícies d'interès, esdeveniments científics i on també es poden expressar les idees personals de l'alumnat. Per descomptat en un observatori com aquest també es mostren enllaços interessants de ciència en general per poder gaudir del coneixement científic.
dimecres, 13 d’abril del 2011
Estudi de l'empenyiment. Principi d'Arquímedes
Aquest vídeo ha participat en la convocatòria de vídeo escolar:
X(p)rimenta
I Premi de comunicació científica audiovisual
Talència i l'Associació Catalana de Comunicació Científica han organitzat, amb el suport del Departament d'Educació de la Generalitat, CosmoCaixa Barcelona, l'escola de Telecomunicació i Aeronàutica de Castelldefels (Universitat Politècnica de Catalunya), l'Observatori Fabra de Barcelona i Physics! el primer premi de comunicació científica audiovisual de conceptes, lleis i teories científiques.
El que es pretén comunicar en el vídeo és la existència de la força anomenada empenyiment que exerceixen els líquids sobre els objectes sòlids submergits en el seu si.
L’estudi plantejat té un caràcter quantitatiu i analitza els tres factors de què depèn l’empenyiment:
-La influència del material de què estan fetes les dues boles.
-La influència del líquid utilitzat.
-La influència del volum de l’objecte submergit.
Per poder fer l’estudi hem utilitzat dues esferes metàl•liques idèntiques, una d’acer i una altra d’alumini i un altre objecte d’acer més gran; i per estudiar la influència del líquid hem utilitzat aigua i alcohol etílic de 96.
La naturalesa quantitativa de l’estudi es porta a la pràctica fent mesures directes, utilitzant dinamòmetres, dels pesos reals dels tres objectes i dels pesos aparents quan els submergim en un líquid.
De l’estudi experimental realitzat al laboratori cal destacar com a resum els següents aspectes:
-Quan es calcula l’empenyiment, tant en aigua com en alcohol, es pot comprovar que no té cap influència el material de les boles, ja que aquestes són idèntiques.
-Quan es compara l’empenyiment que experimenten les boles es demostra que el líquid més dens exerceix major empenyiment.
-I quan en l’última experiència s’utilitza un altre objecte d’acer es fa palesa la influència del volum de l’objecte submergit en comprovar que l’objecte gran experimenta un empenyiment molt més gran que el petit.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.