divendres, 18 de febrer del 2011

Què és la Física?


dijous, 17 de febrer del 2011

Concurs de vídeo escolar de comunicació científica


                       
X(p)rimenta
I Premi de comunicació científica audiovisual



Talència i l’Associació Catalana de Comunicació Científica organitzen, amb el suport del Departament d’Educació de la Generalitat, CosmoCaixa Barcelona, l’escola de Telecomunicació i Aeronàutica de Castelldefels (Universitat Politècnica de Catalunya), l’Observatori Fabra de Barcelona i Physics! el primer premi de comunicació científica audiovisual de conceptes, lleis i teories científiques.

Aquesta convocatòria va adreçada a alumnes i professors que vulguin comunicar, mitjançant la filmació en vídeo, experiments que expliquin i divulguin alguns dels continguts del coneixement de les ciències i de la tecnologia dels diferents nivells educatius (primària, secundaria, batxillerat i cicles formatius).  

Els vídeos premiats s’incorporaran al portal www.recercaenaccio.cat



Bases


1/ Objectius

-        Fomentar la comunicació audiovisual dels continguts científics dels currículum de les ciències dels ensenyaments primari, secundari obligatori, i secundari no obligatori.

-        Incentivar a l’alumnat a desenvolupar experiments per tal de comprendre els principis científics i tecnològics.

-        Generar una base de vídeos que romandrà dins el portal Recerca en Acció. Aquesta base serà accessible a qualsevol interessat, i pot ser d’especial utilitat per a mestres i alumnes.   



2/ Mètode

-        Els vídeos han de ser de durada curta (màxim 3 minuts) i expressar de la millor manera una idea científica mitjançant una demostració experimental o una sèrie d’experiències pràctiques.


-        Els vídeos han de demostrar, clarificar, exemplificar idees i contingut científic i tecnològic, prioritàriament dins del currículum educatiu dels estudis d’ensenyament primari, secundari, batxillerat, i cicles formatius.

-        En la mesura del possible, les demostracions i experiments han d’estar elaborats amb materials senzills a l’abast de qualsevol alumne, professor, i centre educatiu.

-        La llengua dels vídeos (comentaris, veus en off, text sobre imprès..) cal que sigui el català (en qualsevol de les seves variants dialectals), per tal de complir  un dels objectius bàsics de Recerca en Acció i l’ACCC:  potenciar el català com a llengua d’ús habitual en la comunicació científica.

-        S’estableixen quatre categories: ensenyament primari, ESO, batxillerat, i cicles formatius.  

-        Oportunament comunicarem als participants la manera com han de lliurar els vídeos. Els vídeos hauran d’anar acompanyats d’una petita explicació (màxim 600 paraules) sobre el que és pretén comunicar, així com l’àrea curricular amb la qual encaixa (nivell educatiu, curs, temari, objectius, i tot aquells comentaris que hom cregui oportuns respecte al treball)

-        Cada vídeo serà realitzat per un màxim de 5 alumnes i un professor.


dimecres, 16 de febrer del 2011

Any internacional de la Química

UNESCO has declared 2011 the "International Year of Chemistry" to celebrate the crucial role that fundamental scientific discipline performs in the solution of many problems facing the planet. The theme is: "Chemistry: Our Life, Our Future" .
 Coincidint amb aquest event es convocarà un concurs d'interès per a tot l'institut.

Redes 72: Sport per un cervell més sa



Metges, investigadors, mitjans de comunicació ... en boca de tots se senten els beneficis de l'esport i l'exercici regular per conservar el cos en forma, prevenir malalties cardiovasculars i sentir-se millor anímicament. El que no solen afegir és que l'exercici és també un escut de protecció del nostre cervell i un estimulador de l'aprenentatge i la memòria. Així ho han demostrat neurocientífics com Fernando Gómez-Pinilla, que explicarà en Xarxes com es beneficien les nostres neurones de l'activitat dels músculs.

dilluns, 14 de febrer del 2011

Redes 82: les simetries de l'Univers



Els números i les seves lleis conviuen amb tots nosaltres: l'any que comença, 2011, és un nombre primer, només divisible per 1 i per si mateix, i és més. 2011 es pot obtenir sumant 11 nombres primers consecutius ...

Hi ha números recurrents a la natura, que s'amaguen darrere de belles formes simètriques, reveladores de força i eficàcia a l'hora de sobreviure. El matemàtic, escriptor i presentador anglès Marcus du Sautoy, Xarxes s'acosta als misteris dels números per descobrir la seva bellesa i la seva màgia.

dilluns, 7 de febrer del 2011

Els misteris de la matèria: els elements químics

Els misteris de la matèria és una activitat en anglès sobre el descobriment d'alguns elements químics. Les instruccions concretes les trobaràs al Moodle

Part 1

Part 2